Food Academy

Waarom heet roze oranjekoek, oranjekoek?

Soms heeft een product een naam waarvan de herkomst niet helemaal duidelijk is. Waar komt het nou eigenlijk vandaan?

Oranjekoek is zo’n naam. De koek is namelijk helemaal niet oranje van kleur! Wat je wel verwacht, als je de naam hoort. 100% zeker is men niet zeker over de herkomst van deze naam. Er zijn namelijk twee theorieën.

Sinaasappelsnippers

Veruit de meeste mensen denken dat de oranjekoek zijn naam dankt aan de sinaasappelsnippers die zich op de koek bevinden. Onder het roze glazuur en in het beslag zitten deze oranje snippers verwerkt en daar zou de koek zijn naam aan te danken hebben.

De Oranjes

Toch is niet iedereen het daar mee eens. De eerste oranjekoek stamt namelijk uit 1753 en toen kende Nederland nog helemaal geen sinaasappels. Er zijn dan ook mensen die denken dat hij zijn naam dankt aan de plek waar hij gemaakt werd, namelijk Leeuwarden en Heerenveen. Hier leefden de Oranje Nassaus, beter bekend als ons koningshuis.

Zelf maken?

Helemaal zeker is men dus niet van de herkomst van deze naam, maar één ding is zeker. De oranjekoek is een geslaagd gebakje. Met zijn roze glazuur en slagroom-topping ziet hij er echt verrukkelijk uit. Vind jij dat ook? Ga hem dan lekker maken. Hieronder vind je het recept. Delen mag, maar hoeft uiteraard niet.

(Bron beeld: LondonEats, Tekst: Naomi Vos)

Oranjekoek

Recept

Oranjekoek

Toon meer