Zalig zoet lekkernij

10 wist-je-datjes over chocolade

Vergeet je dieet en geef je over aan het lekkerste wat de aarde ons kan geven: chocolade. Het is tijd voor een paar wist-je-datjes. Zet een kop thee en neem er een stukje chocolade bij voor de ultieme leeservaring. 

Wereld Chocolade dag!

10 leuke chocoladeweetjes

  1. De wetenschappelijke naam voor de cacaoboom, ‘Thebroma cacao’ betekent eigenlijk ‘Het voedsel van de goden.’ 
  2. Het kost een cacaoboom ongeveer een jaar om genoeg cacaobonen te groeien om zo’n 10 chocoladerepen van te maken.
  3. Chocolade heeft meer dan 600 aromastoffen. Rode wijn heeft er 200.
  4. In 2007 is een juwelendief op een heel bijzondere manier weggekomen met 25 miljoen euro aan edelstenen. Hoe? Hij kreeg het vertrouwen van de Antwerpse bankbewakers door ze meerdere keren chocolade te geven. 
  5. Het bloed in de beroemde douche-scène van Hitchcocks kaskraker ‘Psycho’ (1960) was gemaakt van chocoladesiroop. Yummmm!Wereld Chocolade dag! 1
  6. Het schijnt dat de oude Maya’s de eersten waren die cacaobomen groeiden en chocolade dronken. De Azteken waren wat later, maar zij moesten ruilen om de cacao te verkrijgen, omdat ze de cacaobomen niet zelf konden groeien. Een tijdje later gebruikten zij cacaobonen als betaalmiddel. 
  7. Het woord ‘chocolade’ komt van het Azteekse woord ‘xocoatl’. Dit verwijst naar het bittere, peperige drankje dat de Azteken maakten van cacaobonen.
  8. Chocolade geeft je een intense mentale extase en laat je hart sneller kloppen. 
  9. De film ‘Willy Wonka and the Chocolate Factory’ was gefinancierd door Quaker Oats om hun nieuwe chocoladereep de ‘Wonka Bar’ te promoten. Vandaar dat de film niet dezelfde titel kreeg als het boek, maar er Willy Wonka voor werd geplakt.
  10. Chocolademelk schijnt een erg effectief post-workout herstelmiddel te zijn. Hallelujah! 

Wereld Chocolade dag! 2

Lees ook: Roald Dahl’s chocoladetaart 
Lees ook: Het effect van chocolade op je gevoel
Lees ook: Van chocolade word je slimmer!

(Bron: Howstuffworks, TMC, Smithsonianmag, Chocolatereview, Archive.fieldmuseum, BBC, Avclub, Womenshealthmag, Sanoma Beeldbank / Belchonock, Anna Pustynnikova, Jozef Polc, rozmarina).

Toon meer