Hollandaisesaus en variatietips

Zo maak je klassieke aspergesaus

Een echte favoriet want oh zo lekker: hollandaisesaus. In deze rijke saus worden (geklaarde) boter en eieren verwerkt en de smaak krijgt een opkikker door het gebruik van een zuurtje in de vorm van azijn of citroensap. Door deze samenstelling lijkt hollandaisesaus een beetje op warme mayonaise, op basis van boter, in plaats van olie. 

Hollandaise is de perfecte saus bij de zachte smaak van witte asperges, gekookte aardappels of een visje, zoals bij dit zalmrecept met hollandaisesausEn natuurlijk bij de weekendontbijt klassieker: eggs benedict!

Heb je de basis onder de knie? Varieer dan eens met verse kruiden of maak er een béarnaisesaus van.

Klassieke aspergesaus (hollandaisesaus)

Ingrediënten (voor 4 personen):

100 ml witte wijn
100 ml witte wijnazijn
1 sjalot (fijngesnipperd)
5 peperkorrels
2 eieren
125 gr boter

Bereidingswijze:

Meng de witte wijn met de helft van de azijn, het sjalotje en de peper in een steelpan. Laat op heel laag vuur zacht koken tot het vocht voor meer dan ¾ is verdampt. Schenk door een zeef en bewaar het vocht. Gooi de rest weg. Laat de boter smelten in een steelpan. Splits in de tussentijd de andere 2 eieren en doe de dooiers in een vuurvaste kom. Het eiwit kun je gebruiken voor bijvoorbeeld merengues. Meng de dooiers met de ingekookte wijn. Zet de kom op een pan zacht kokend water. Laat de kom het water niet raken. Klop de dooiers zodat ze wat bleker worden. Meng beetje bij beetje de gesmolten boter erdoor. Draai als je op de helft bent met de margarine het vuur onder het water uit. Proef als alle margarine is opgenomen en je een dikke saus hebt gemaakt en voeg zout en peper naar smaak toe.

Bekijk hoe hollandaisesaus gemaakt wordt:

Varieer een keer!

  • Een variant op de hollandaise is de béarnaise, met een ingekookt mengsel van azijn met specerijen als het zure element, en verse dragon. Serveer béarnaisesaus bij een gegrilde steak met frietjes of bij een gegrild stuk vis zoals zalm.
  • Voeg wat verse kruiden aan je saus toe zoals bieslook of peterselie.

Tip: Geen zin of tijd om zelf je aspergesaus te maken? Probeer dan deze Knorr saus voor asperges.

(Tekst: Nadine Hofman)

Toon meer