Fan van de 5-seconden-regel?

Zó vies is op de grond gevallen eten

Je hebt iets lekkers in je hand en het valt op de grond. Of je kleine veegt met een ferme zwaai stukjes fruit vanaf de tafel op de keukenvloer. Ga je het dan écht weggooien? Voor dat soort momenten is de vijf-seconden-regel: als je het snel weer opraapt, kun je het nog prima eten. Hè, gelukkig… Of toch niet?

Helaas voor fervent gebruikers van deze regel, gooit nieuw onderzoek roet in het eten.

Dropped it like it’s hot? Beter gewoon van not

De gedachte dat – omdat bacteriën tijd nodig hebben om zich te verplaatsen – er binnen vijf seconden nog niet zoveel gebeurt met op de grond gevallen voedsel, moeten we snel vergeten. Die theorie gaat namelijk voor bijna geen enkel product op, zo onderzochten wetenschappers van de Rutgers University in het Amerikaanse New Jersey.

Razendsnel besmet

Volgens Dr. Donald Schaffner, professor voedselwetenschappen, raakt veel voedsel namelijk al binnen één seconde besmet met bacteriën. Dit is ook het afhankelijk van het soort materiaal waar het op valt.

Voor het onderzoek gebruikte de universiteit vier verschillende soorten voedsel en vier ondergronden. Alle etenswaren (watermeloen, gummibeertjes, brood en brood met boter) maakten een ‘vrije val’ boven iedere, met een onschuldige salmonella-variant bewerkte, ondergrond (staal, keramische vloertegel, hout en tapijt). Elk product lieten de wetenschappers steeds één, vijf, dertig én driehonderd seconden liggen, om ze daarna stuk voor stuk uitvoerig te testen.

Nattevingerwerk

Een weinig verrassende uitkomst is: hoe langer iets op de grond bleef liggen, hoe groter de besmetting werd. Staal en vloertegels (beide niet absorberend) bleken de meeste viezigheid over te dragen, watermeloen is het besmettelijkst en de gummiberen het minst. “Hoe vochtiger een product, hoe sneller het gaat”, verklaart Schaffner.

Geen lekker idee, dus, maar mocht het je gebeuren, zul je er in de meeste gevallen niet direct ziek van worden. Mits de stofzuiger en de dweil regelmatig uit de trapkast komen natuurlijk. Dat dan weer wel.

Lees ook: Zo krijg je je houten snijplank écht schoon
Lees ook: Zó lang blijven producten goed in je ijskast
Lees ook: Met deze tip blijft fruit langer goed in de zomer

(Tekst: Justine Wouterson. Bron: Rutgers University. Beeld: iStock/fotograaf: JaneCocao )

 Lees meer
5 tips om veilig te koken met kinderen

Slim!

5 tips om veilig te koken met kinderen

Toon meer