Gezellig

De succesformule voor een geslaagd etentje met vrienden

Het is weekend en er komen vrienden eten? Gezellig! Maar het kan ook stress opleveren, want wat schotel je ze voor? Ine en Michiel van Let’s Hygge, een ‘social food-concept’ waarbij mensen via instagram worden uitgenodigd om te komen eten, geven tips.

1. Voorbereiding

Met de voorbereiding staat of valt je gezellige avond met vrienden. Hoe meer je à la minute moet doen, hoe minder je bij jouw gasten kan zijn. Er is altijd wel die ene trouwe vriend die solidair mee in de keuken komt staan, maar uiteindelijk mis je toch wel heel wat van de avond. Maak dus gerechten die je van tevoren klaar kunt maken en die je hoogstens nog iets moet opwarmen in de oven. Dat kost wat meer tijd in de voorbereiding, maar is het meer dan waard, vinden Ine en Michiel.

2. Wees realistisch

Ga niet voor té veel van alles. Als je een hoofdgerecht vol lekkere hapjes maakt, hoef je je gasten geen voorgerecht of zwaar nagerecht voor te schotelen. Ga voor een mix ’n match-apero zoals een CointreauFizz cocktail (flessen op de toog en iedereen ‘fixt’ zijn eigen drankje). Verschillende home-made tapenades erbij en je gaat ongetwijfeld goed van start. Het dessert is een lekker koffietje met een chocolaatje, koekje, luchtig gebakje of een frisse sorbet.

3. De volle tafel

Zit de tafel vol met gasten? Ga dan ook voor een tafel vol met lekker en versbereid eten. Hoe meer potjes op tafel, hoe meer drukte en gezelligheid. En als het gesprek een beetje moeizaam loopt, is “Kan je mij die salade eens even doorgeven” altijd een goede ijsbreker. Ga de borden dus niet dresseren en opdienen. Ga voor gezelligheid en voor samen aan tafel.

4. Potjes, potjes, potjes

En schalen, schalen, schalen vól met eten. Voor een volle tafel maken Ine en Michiel vaak twee grote salades bij de hoofdmaaltijd, met een aantal dressings en twee of drie toppings. Probeer creatief te zijn en stap af van aardappelen, vlees en groenten (het AVG’tje), want dat is saai. Verschillende potjes en schalen zorgen ook voor animo aan tafel. Het is interactief en iedereen doet zijn eigen ding. Zin in een burger? Maak hem gewoon! Er staat altijd wel brood op tafel, dus knal de rest van ingrediënten er gewoon tussen.

Toon meer