Tips

5 tips om meer te variëren in de keuken

Maar liefst 90% van de Nederlanders vindt het belangrijk om gevarieerd te eten, maar toch zetten we vaak steeds dezelfde gerechten op tafel. Vertrouwd, bekend en dus makkelijk. Toch is meer variëren in de keuken makkelijker dan je denkt. 5 tips.

Veel mensen vinden het lastig: iedere dag weer opnieuw bedenken wat je vandaag gaat eten. Bijna 90% van Nederlanders vindt het belangrijk om gevarieerd te eten, blijkt uit ons onderzoek. Maar dat gebeurt lang niet altijd. Nederlanders wíllen wel meer variëren in de keuken, maar doen het niet. Hoe dat komt? Volgens 54% van de ondervraagden wordt er te weinig gevarieerd door gebrek aan inspiratie. Dit percentage wordt gevolgd door 35% dat aangeeft te weinig tijd te hebben om gevarieerd te koken. Ook de verwachte hogere kosten spelen een rol: zo’n 1 op de 4 van de Nederlanders denkt dat het (te) duur is om gevarieerd te koken.

5 tips voor meer variatie

Toch kun je met kleine veranderingen heel makkelijk zorgen voor meer variatie aan tafel. Dit zijn onze tips:

1. Maak jouw eigen weekmenu

Bekijk in het weekend hoe jouw komende week eruit komt te zien en doe voor de hele week (of minstens meerdere dagen) boodschappen. Als je het van tevoren bedenkt, ben je sneller geneigd om iets nieuws te proberen. Bereid op drukke werkdagen simpele (eenspans)gerechten en op de dagen dat je iets meer tijd hebt een gerecht waar je iets langer over kunt doen. Handig: met ons CookLoveShare weekmenu kun je wekelijks jouw eigen persoonlijke weekmenu samenstellen.

2. Maak een boodschappenlijstje

Bekijk voordat je boodschappen gaat doen wat je nog in huis hebt en maak een lijstje. Zet daar minstens één nieuw ingrediënt per keer op. Koop producten in de winkel die in de aanbieding zijn en die je eventueel ook kan bewaren en invriezen. Zo bespaar je geld!

3. Wissel vlees af met vis, en aardappels met rijst

Wissel vlees eens af met vis of vegetarisch. Varieer met rijst, pasta, aardappelen of salades. Ook kun je eenvoudig variëren tussen verschillende soorten gerechten: ovenschotels, wokken, stamppot, etc. Heb je niet altijd inspiratie? Neem dan een kijkje in het CookLoveShare weekmenu.

4. Maak van 1 dag per week een variatiedag

Kies een dag in de week en verplicht jezelf op die dag een nieuw recept te proberen. Kies een leuk en simpel recept uit jouw eigen weekmenu.

5. Introduceer restjesdag

Het weggooien van eten is hartstikke zonde! Je kunt restjes vaak hergebruiken door deze een dag later te verwerken in een ander gerecht. Zo leer je met dezelfde ingrediënten meerdere gerechten te maken én je bespaart geld. Kijk op onze ‘Kliekipedia‘ wat BN-ers bereiden met hun restjes.

Toon meer