Food Academy

Ken jij de échte wintergroenten?

De meeste groenten liggen het hele jaar door in de winkel. Heel handig, maar we raken hierdoor de kluts een beetje kwijt. Want wat zijn nou échte Hollandse wintergroenten?

Wat denk jij: is andijvie een typische wintergroente? Logisch als je deze vraag met ‘ja’ beantwoordt, maar dat antwoord is niet helemaal goed. Een derde van de Nederlanders denkt dat andijvie typische winterkost is, blijkt uit onderzoek van een grote supermarktketen. Terwijl deze groente vooral in de zomer op zijn best is.

Onze kennis van seizoensgroenten valt een beetje tegen. Bijna de helft van de Nederlanders weet bijvoorbeeld ook niet dat de blauwe bes in de zomer het lekkerst is. Van de asperge weten we wél dat dit een zomergroente is. Dit is de groente die we in de winter het meest missen.

Wintergroenten

Ben jij ook af en toe de kluts kwijt over welke groenten echt bij het seizoen horen? Dit zijn onze favoriete wintergroenten: spruitjes, boerenkool, groene kool, zuurkool, koolraap, pastinaak, prei, rode biet en witlof.

Een mooie rijtje, toch? En je kunt er alle kanten mee op. Groenten van het seizoen hebben meer smaak en kosten minder. Bovendien zijn ze duurzamer, omdat ze minder milieubelastende kilometers hebben hoeven afleggen. Jij hoeft alleen maar even op de fiets te stappen en het Hollandse weer te trotseren…

(Tekst: Els Meijers)

Toon meer