Slim!

5 manieren om je salade voedzamer te maken

We willen best wel lekker lunchen of avondeten met een salade. Maar wat we niet willen is dat onze maag al snel weer begint te knorren. De maaltijdsalade dus. Dit zijn onze 5 tips om een salade echt voedzaam te maken. 

Uitspraken als ‘Ben je op dieet?’ en ‘Eet je alleen dat?’ zijn misschien begrijpelijk. Maar jij weet wel beter. Want een salade kan echt voedzaam zijn en je naderhand een verzadigd gevoel opleveren als je hem goed samenstelt. Let er wel mee op als je inderdaad op je gewicht aan het letten bent: die salade kan, als je het overdrijft, ook een ware caloriebom worden.

Zorg voor voldoende body

Van een waterige salade op basis van komkommer raak je niet snel verzadigd, waardoor je al gauw weer een hongergevoel krijgt. Je salade wordt pas écht voedzaam als je gezonde koolhydraten, vezels en eiwitten toevoegt. Gebruik dus een vullende basis voor je maaltijdsalade. Quinoa, kikkererwten, zwarte bonen, pompoen, eieren, vlees of bijvoorbeeld linzen. Peulvruchten doen het goed als basis: zo krijgt je salade body.

Deze quinoasalade met avocado, pijnboompitten en kipfilet maak jij makkelijk en snel
quinoasalade-kipfilet

Kies je groenten bewust

Kies de groenten die je in de salade gaat verwerken zorgvuldig uit. Zo zijn groene groenten rijk aan voedingsstoffen als ijzer, calcium, magnesium en kalium. Ze zitten bovendien boordevol vitamine B, C, E en K. Boerenkool, spinazie en alle slasoorten zijn dit soort vitaminebommetjes. En zo zorgt de wortel op haar beurt weer voor een flinke dosis aan vezels. Prima voor in je salade!

Vet is niet fout

Voeg vet toe. Vetten zijn niet per definitie fout of ongezond. Vitaminen en mineralen worden door je lichaam beter opgenomen als je er voldoende vet bij eet. Hier lees je alles over goede (onverzadigde) en minder goede (verzadigde) vetten. Maak zelf een lekkere dressing of doe lekker makkelijk met kant-en-klaar, bijvoorbeeld Calvé Dressing Honing Mosterd om je maaltijdsalade vullender te maken.  Noten en avocado’s zijn goede vetbommetjes én ze bijna altijd lekker in een salade.

Lekker: zoete aardappelsalade met geitenkaas en groenten 

zoete-aardappelsalade

Strooi met zaden, pitten en noten

Geroosterde zonnebloempitten, walnoten, granaatappelzaad, pompoenpitten, komijnzaad, lijnzaadpitjes, pijnboompitten, sesamzaadjes, amandelen, chiazaad… het houdt niet op. De een is goed voor je hart- en bloedvaten, waar de weer zorgt voor een optimale spijsvertering, sommige hebben medicinale eigenschappen, en de andere pit is zelfs glutenvrij. Supergezond, lekker van smaak en ze geven je salade een lekkere bite! Vind je noten juist te hard voor in je salade? Week ze eens in water en doe ze in de blender: er ontstaat een heerlijke romige dressing die jouw salade een stuk voedzamer (en lekkerder) maakt.

Fleur je salade op

Vul en fleur je salade op met alles wat je lekker vindt. Gek op champignons en courgette? Even bakken en: hoppekee! Er doorheen! Rozijntjes, cranberry’s, kleine blokjes geitenkaas, maïs, tuttifrutti, hazelnoten, amandelschaafsel, pinda’s… wees creatief! Met een maaltijdsalade kun je alle – maar dan ook alle – kanten op. Wie weet ontdek je zelfs een nieuwe, geweldige smaakcombinatie. Maak er je eigen feestje van met de dingen die in je ijskast hebt of met de speciaal hiervoor bedoelde Calvé saladeversierders. Croutons met kaassmaak, pijnboompitten en peterselie geven je salade net dat beetje extra. Bonus: hier geldt niet of-of, maar juist en-en, dus je bent vrij om lekker te combineren!

(Tekst: Elke Doevelaar)

Salade van linzen, pompoen en geitenkaas

Recept

Salade van linzen, pompoen en geitenkaas

11 x inspiratie: de lekkerste lenterecepten

+ 1 extra voorjaarsrecept

11 x inspiratie: de lekkerste lenterecepten

Warme quinoasalade met granaatappel

Recept

Warme quinoasalade met granaatappel

Toon meer