Food Academy

Deze olie is het meest geschikt om in te wokken

Een heerlijke én snelle manier van kokkerellen: wokken. Bovendien perfect als je veel vitaminen binnen wilt krijgen, want tijdens het wokken gaan deze niet verloren omdat je het gerecht maar kort verhit, en geen vocht toevoegt. Je hebt maar een klein beetje olie nodig en last but not least: het is nog hip ook. Win-win!

Maar wokken we eigenlijk wel goed? Welke olie is geschikt om in te wokken, en welke niet echt? Wij geven tips om verantwoord met olie om te koken.

Geen onverzadigde vetten

Wokken in zonnebloem- of maïsolie? Oliedom is het niet, maar wel een les voor de volgende keer: meervoudig onverzadigde vetten zijn niet geschikt om heel heet te verhitten. In deze vetten zit linolzuur. In combinatie met zuurstof zorgt dit stofje voor de afbraak van de olie en het vrijkomen van gevaarlijke stoffen op hoge temperaturen. Een hele mond vol, maar kortgezegd: een beetje tricky! Niet iedere olie is dus geschikt om mee te wokken. Meer over de verschillende vetten lees je hier.

Maar welke olie wél?

Om verantwoord te roerbakken gebruik je een olie die tegen hoge temperaturen bestand is, bijvoorbeeld Conimex Wok Olie. Dit is een combinatie van arachideolie, palmolie en kokosolie met een lekkere geur van natuurlijke kruiden- en specerijextracten. Kokosolie en palmpitolie zijn ook geschikt voor wokken, bakken, braden en frituren. Andere oliën zijn natuurlijk heerlijk om te verwerken in gerechten – maar gebruik ze niet als wokolie.

Toon meer