Traditionele Italiaanse lasagne

Traditionele Italiaanse lasagne

Mag even duren Makkelijk Iets duurder

Traditionele Italiaanse lasagne

Ingrediënten voor 4 personen
  • Voor de bolognesesaus:

    • 50 g
    • 1 ui
    • 2 teentjes knoflook
    • 1 wortel
    • 1 takje groene selder
    • 500 g
    • 1 el tomatenpuree
    • 200 ml
    • 400 g tomaten (uit blik)
    • 4 takjes
    • 4 takjes basilicum (verse)
    • 2 blaadjes laurierblaadjes
    • 2 el olijfolie
    • peper en zout
  • Voor de bechamelsaus:

    • 30 g
    • 30 g
    • 500 ml
    • nootmuskaat
    • peper en zout
  • Voor de lasagne:

    • bechamelsaus
    • bolognesesaus
    • 250 g lasagnebladen
    • 150 g geraspte (Parmezaanse) kaas
    • margarine

Hoe maak je nou een traditionele lasagne? Je weet wel, zo een die niet uit een pakje komt, met zelfgemaakte saus dat een poosje hoort te pruttelen en waar je de hele familie mee verrast. Nou wij hebben hier het recept voor je. Eet smakelijk!

Tussen 30 minuten en 1 uur

Bereiding (bolognesesaus):

  1. Gebruik een ovenvaste braadpan met deksel, liefst gietijzer. Verwarm de oven voor op 150°C.
  2. Snipper de ui en de knoflook fijn. Snij de selder en de wortel in kleine stukjes. Bak de pancetta - of het spek - enkele minuten in 1 el olijfolie. Voeg de rest van de olijfolie toe en bak er de ui, selder en wortel in glazig.
  3. Doe het gehakt bij in de pan en bak het rul. Doe er de tomatenpuree bij, roer goed om en laat 1 minuut meebakken.

  4. Blus met de rode wijn en laat het vocht verdampen. Doe er dan de tomaten uit blik en de laurier bij en breng aan de kook. Breng op smaak met peper en zout, en doe er de oregano en het basilicum bij.

  5. Zet het deksel op de pan en laat de saus 2 à 3 uur zachtjes verder garen in de oven - roer elk halfuur eens om. Voeg indien nodig wat water toe. Op het vuur verder laten garen kan ook, maar doe dit op de laagste stand en roer geregeld om zodat de saus niet aanbrandt.

Bereiding (bechamelsaus):

  1. Smelt de boter in een steelpannetje. Doe er de bloem bij en roer 2 minuten tot de boter goed heet is maar nog niet kleurt.
  2. Giet er beetje bij beetje de melk bij en roer telkens het mengsel glad. Breng al roerend aan de kook, op matig vuur.
  3. Laat de saus indikken en laat enkele minuten doorkoken zodat de bloemsmaak verdwijnt. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

Bereiding:

  1. Maak de bolognesesaus.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Maak de bechamelsaus.
  4. Vet een rechthoekige ovenschaal in. Schep er een laagje bolognese in. Bedek met bladen lasagne en schep daarop wat bechamelsaus. Bestrooi met parmezaan. Herhaal dit tot je van alle ingrediënten net genoeg overhoudt voor nog één laagje.
  5. Meng de rest van de bolognese met de bechamel en strijk uit over de laatste laag lasagnebladen. Eindig met parmezaanse kaas. Zet 40 minuten in de oven.

Weinig tijd? Maak dan deze snelle lasagne!

Misschien vind je dit ook wel lekker!